Så funkar gravering

Vad är gravyr?

Gravyr är en oerhört användbar teknik för alla möjliga olika ändamål. Oavsett om du bara behöver sätta en permanent märkning på en sak eller vill göra en present lite mer personlig så är gravyr det absolut smidigaste att använda sig av. Vad gäller märkning av saker så är ju gravyren klart bäst eftersom att du aldrig behöver tänka på att märkningen försvinner.

På senare tid har gravyren blivit allt mer populärt när fler börjar upptäcka hur bra det är. Det finns dessutom en hel del olika varianter på gravyr eftersom att det materialet man graverar i och storleken på själva föremålet varierar. De vanligaste metoderna för att gravera är roterande gravyr, diamantgravyr och lasergravyr.

graverat halsband i silverVad gäller presenter och märkningar av olika föremål så brukar främst diamant- och roterande gravyr eftersom att de metoderna lämpar sig bäst för de allra flesta olika materialen. Tack vare att det också är väldigt enkelt att ställa om själva gravyrmaskinen så blir det också väldigt billigt för dig som kund att bara gravera några enstaka saker. De vanligaste produkterna som man brukar sätta gravyr på är presenter av olika slag så som till dop eller bröllop. Men det är också väldigt vanligt att idrottsföreningar sätter gravyr på olika typer av priser så som medaljer och plaketter.

Den metod som faktiskt har utvecklats mest är den så kallade lasergravyren. Gravyr med laser gör man först och främst när det är glas som man ska gravera. Tidigare har man alltid ristat in gravyren i glaset eller så använde man sig av blästring där man sprejar sand med en oerhört hög hastighet in i glaset så att det slipar ner den gravyr man har valt ner i ytan. Idag använder man istället laser till att gravera i glas och då främst brukar det röra sig om en koldioxid-laser som oftast brukar vara oerhört kraftfull. Den här lasern är dock mindre än de stora industriella lasrarna vilket samtidigt gör att den lämpar sig allra bäst för skyltar och presenter av olika slag. Man kan också använda laser för att skära ut saker ur föremål som inte är metall.

Det här inlägget postades i Okategoriserade och har märkts med etiketterna , . Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *